Teaterprojekt i Cuba 2013
Baggrund for projektetI begyndelsen af 2012 rejste jeg halvanden måned i Cuba, og mit møde med landet, de lokale og kulturen gjorde stort indtryk på mig. Først og fremmest var det som en rejse tilbage i tiden, men det var også et møde med et folk, hvis situation gav mig lyst til at vende tilbage for at undersøge, om Augusto Boals teater kunne give cubanerne nogle redskaber til at takle deres daglige bekymringer og udfordringer.
Jeg kontaktede Den Cubanske Ambassade i København, som satte mig i forbindelse med et Universitet i Havana: Instituto Superior de Artes (ISA), hvor projektet blev gennemført i april 2013. Projektet er det centrale i mit speciale ved dramaturgi, Aarhus Universitet. |
Projektets rammerTeaterprojektet varede 4 uger, og der deltog 15 skuespillerelever fra ISA. Eleverne fik undervisning i at bruge Forumteatrets metoder og teknikker, og de sluttede af med at vise deres arbejde for to forskellige publikummer. Et i Havana og et i Trinidad.
Første del af forløbet bestod af teori, temagenerering, praktiske øvelser og træning i at bruge Forumteater. Derfor blev en del af eleverne også oplært i at håndtere rollen som "Joker". I anden del af forløbet udvalgte eleverne tre temaer, de ville bruge, når de skulle møde publikum. Eleverne blev delt i tre grupper, med hver deres tema, som de lavede en Forumteaterforestilling over. Forestillingerne blev afprøvet, testet og rettet til i undervisningen, inden eleverne mødte publikum og afprøvede det, de havde lært. Formålet med projektet var at undersøge, om Boals teater kunne give cubanerne nogle redskaber til at takle de daglige bekymringer og udfordringer, de møder i hverdagen. Jeg gennemførte projektet på frivillig basis, og modtog ikke løn for mit arbejde. |
|
Min assistent
Amalie Middelboe Andersen var med som min assistent og sparringspartner. Hun hjalp med den nødvendige dokumentation af arbejdet, herunder videooptagelse, og hun var ansvarlig for en række praktiske opgaver.
Amalie har i forbindelse med rejser og frivilligt arbejde i Asien og Sydamerika samt et tværkulturelt EU-teaterprojekt, fået stor interesse for kulturmøder og de muligheder der åbner sig, når man arbejder på tværs af kulturer. Hun har blandt andet undervist som frivillig engelsk- og dramalærer i Nepal og Bolivia, og hun har medvirket som skuespiller og ideudvikler i det tværfaglige teaterprojekt: ”The Generousity Experience”, hvor 40 unge fra fire europæiske lande i fællesskab udviklede og opsatte forestillingen ”Between Us” med efterfølgende Europaturné. Forestillingen var instrueret af Enrique Vagas, grundlæggeren af ”Teatro de los Sentidos” (Sensorisk Teater). Siden har hun fortsat arbejdet med det sensoriske teater, hvor hun senest har arbejdet med det i forbindelse med et løbende kultur- og teaterudviklingsprojekt for Viborg kommune. Amalies interesse for at tage del i Cuba projektet udspringer således i hendes interesse i at udforske kulturmøder, samt i hvordan det interaktive teater kan bruges til at åbne op for de historier vi rummer og den poesi, der gemmer sig i vores hverdag. ”At møde mennesker fra en anden kultur gennem teater er et privilegium, der skaber muligheder, som jeg glæder mig til at undersøge og opleve ifb. med projektet i Cuba" (Amalie) Projektet blev støttet af:
Tak for handlen til: |